Masivní dřevostavby lámou mýty o dřevěných domech

Masivní dřevostavby lámou mýty o dřevěných domech
Masivní dřevostavby lámou mýty o dřevěných domech

Poslední statistiky ukazují, že zájem o dřevostavby roste rychlostí blesku. Možná za to může fakt, že jsou dřevostavby ekologickým typem bydlení. A jelikož je dnes ekologie téma číslo jedna, nemůžeme se tomu divit, že zájem o ně roste. Zejména roste zájem o masivní dřevostavby, což je poměrně zvláštní. Dřevěné domy z masivu jsou totiž dražší než ty, které jsou vyrobené ze sendvičových panelů. 

Ukazuje se ale, že lidé neřeší příliš cenu bydlení, ale spíše dbají na jednu věc, a tou je kvalita a životnost nového příbytku. Sice masivní dřevostavby nejsou zrovna nejlevnější, mohou však nabídnout opravdu dlouhotrvající bydlení, které vám bude kdekdo závidět. 

Masivní dřevostavby lámou mýty

I když se ukazuje, že každá pátá novostavba v České republice je ze dřeva, tudíž že zájem o dřevěné domy roste, stejně se najdou zlí jazykové, které jsou výhradně proti tomuto typu bydlení. Nemůžeme jim to mít za zlé, v jejich hlavách totiž sídlí mylné domněnky, které jim ještě nikdo nebo nic nevyvrátilo. 

Postupně se však o to snaží masivní dřevostavby, které naprosto vyvrací dlouho zažité mýty. Jedním z nich je i to, že nevydrží dlouho. Jenže právě dřevostavby z masivu vydrží i déle než klasické zděné domy. Navíc nevykazují takřka žádnou péči. Stačí je jednou za čas natřít ochranným nátěrem a tím je dokonáno. 

Žádná vysoká vlhkost

Mnozí lidé se také domnívají, že dřevostavby z masivu jsou často napadány roztoči a také plísněmi, jež se do domácnosti dostanou z důvodu vysoké vlhkosti. Jenže i toto je omyl, který se dostal do podvědomí lidí. Žádná vysoká vlhkost se totiž v dřevostavbách, zejména pak v těch masivních nedrží. 

To je totiž přední výhoda masivních dřevostaveb – udržují si příjemné vnitřní mikroklima, a tím hlavně přirozenou vlhkost vzduchu, což eliminuje šíření bakterií a virů. 

Hana Sportová
Autor: Hana Sportová 385 článků
Jmenuji se Hana Sportová a jsem šéfredaktorkou magazínu Mluvime.cz, mám na starosti obsahovou strategii, koordinaci redaktorů a tvorbu obsahu.