Co sledovat při koupi ojetého auta

koupi ojetého auta
koupi ojetého auta

Koupit si osobní automobil je velká věc, která nás ale také něco stojí. Pokud si chcete koupit vysněný automobil, nabízí se otázka, jestli je novota to pravé. Ojetý vůz taky stojí za zvážení, navíc je levnější alternativou. A pokud si dáte pozor na několik věcí, jistě vám bude i ojetina sloužit stejně dobře jako zcela nový model.

V jakém stavu jsou tlumiče?

Při sledování skutečného stavu se dívejte také na tlumiče do auta, v jakém stavu se zrovna nachází. Zajímá vás přece, jestli budete muset do vozidla investovat či nikoliv. Ať už jsou to tlumiče BMW, tlumiče Volkswagen nebo tlumiče Audi, pokaždé se podílí velkou měrou na bezpečné a komfortní cestě, stejně tak mohou vypovědět svou službu. Je to zkrátka proces, respektive osud, který se může i v jejich případě naplnit.

Mají skla stejné kódy?

Za zkontrolování stojí také skla, u nichž je zapotřebí zkontrolovat především jejich kódy. Pokud jsou naprosto v pořádku a stejná, můžete si vozidlo odvést domů. Jestliže byste narazili na kódy, které stejné nejsou, pravděpodobně bylo auto v minulosti bourané či jiným způsobem došlo k prasknutí skla, které následně muselo být vyměněno. A proto je důležité zkontrolovat i zbytek karoserie, případně to, jestli sklo drží, je v neporušeném stavu, jestli odpovídá tomu, které bylo prvotní.

Jsou pásy stále bezpečné?

Bezpečnost především, a to platí i v případě osobních automobilů. Při koupi ojetého vozidla zkontrolujte, v jakém stavu jsou bezpečnostní pásy. Právě na ně nejvíce sázíte a spoléháte, ať už jedete do práce nebo do školy.

Podívejte se hlavně na datum výroby bezpečnostního pásu. Ten může mít následně různé formy. Označení data výroby se nachází například na látkové nášivce, případně na plastovém štítku v dolní části. Někdy se nachází v místě ukotvení bezpečnostního pásu.

Avatar
Autor: Tomáš Výborný 113 článků
Redaktor Tomáš Výborný - věk 38 let. Copywriter na volné noze se specializací na aktuální články v multikategoriích jako bydlení, finance, zdraví a podnikání