Co si pohlídat při stavbě rodinného domu

Co si pohlídat při stavbě rodinného domu
Co si pohlídat při stavbě rodinného domu

Pokud se chystáte na výstavbu vlastního hnízda, musíte si pohlídat mnoho důležitých faktorů. Na co se zaměřit nejvíce? 

Na klíč nebo svépomocí? 

Jako první se budete rozhodovat, zda si necháte postavit dřevostavby na klíč, nebo se do výstavby pustíte sami. U Nízkoenergetického domu doporučujeme vyřídit všechny potřebné dotační programy. U stavby na klíč bydlet můžete již za několik týdnů od začátků prací. Když budete stavět svépomocí, na první pohled se to zdá výhodné. Stále ale čekáte a každý asi víme, jak může dopadnout stavba podle Youtube návodu. 

Čekáte na to, až bude mít řemeslník opravdu čas. Čekáte na dodavatele materiálu. Zároveň jste to vy, kdo zodpovídá za veškerou dokumentaci potřebnou k udělení velmi významné částky v rámci státní dotace. Mezitím stále musíte platit náhradní bydlení. Celkové náklady tak mohou výrazně převýšit stavbu na klíč. 

Správný výběr projektanta

Nyní je na čase si ujasnit, jakou roli hraje projektant. Právě on je totiž zodpovědný za to, aby projekt zahrnoval servis, studii i skutečné provedení celé stavby. Pokud bude projektant nahlížet na svou úlohu pouze jako na zpracování dokumentace potřebné ke stavebnímu povolení, nebude to nikdy dostačovat a celý projekt a jeho kvalita je v ohrožení. 

Nešetřete tam, kde to není vhodné

Když je v projektu napsaná izolace o síle 26 centimetrů a vy ji nahradíte izolací, která má 20 centimetrů, nebude to zřejmě nejlepší cesta. Zhorší se celkové izolační vlastnosti domu, a dokonce se během několika let může vyskytnout nepříjemná plíseň, která je zdraví ohrožující. Šetřit tam, kde to nemá absolutně žádný smysl v dlouhodobém horizontu, se nikdy nevyplácí. 

Máte náklady pod kontrolou? 

Pokud se rozhodnete pro stavbu na klíč, máte jasně dané finanční možnosti, které byste vždy měli dodržet. Mít náklady pod kontrolou je základ. Nízké odhadní ceny společností jsou přinejmenším podezřelé a dá se očekávat, že se cena bude měnit. 

Základem spokojené stavby je také celistvost projektu. 

Hana Sportová
Autor: Hana Sportová 385 článků
Jmenuji se Hana Sportová a jsem šéfredaktorkou magazínu Mluvime.cz, mám na starosti obsahovou strategii, koordinaci redaktorů a tvorbu obsahu.