Potraviny, které nesvědčí našemu mozku. Jaké to jsou?

Potraviny, které nesvědčí našemu mozku. Jaké to jsou?
Potraviny, které nesvědčí našemu mozku. Jaké to jsou?

Snažíte se jíst zdravě, ale přijde vám, že jste pořád unavení a že vám to takzvaně „nepálí”? Možná je vaše strava vyvážená, ale problémem jsou některé potraviny. Existují totiž takové, které konkrétně mozku a celému nervovému ústrojí zrovna dvakrát nesvědčí. A kupodivu je můžeme hezky vyjmenovat, tak pojďme rovnou na to! 

Instantní nudle, hotová jídla, instantní polévky 

I když se můžete držet sebevíc, pravděpodobně sem tam sáhnete po chipsech neboli brambůrkách, sladkostech, případně instantních nudlích, podobných polévkách nebo hotových jídlech, které jsou zárukou rychlého a dobrého jídla. Jenže takové potraviny ve většině případů obsahují obrovské množství soli, přidané cukry nebo tuky. A to jsou zrovna složky, které mozek zrovna nemá v lásce.  

Mluvíme o velmi kalorických jídlech, které nejsou po nutriční stránce nijak zajímavé. A, jak už bylo nastíněno, mohou se velkou měrou podílet na negativním stavu našeho mozku. Takové potraviny mohou mozkové tkáně poškozovat, případně mohou stát za jejich úbytkem.  

Alkohol je tabu 

I když se držíte ve svém stravování, možná si sem tam dopřejete sklenku vína, whisky nebo jiný alkoholický nápoj. Jenže i drobná konzumace alkoholického nápoje může velkou měrou poškodit náš mozek či mít na něj nějaké negativní dopady.  

Zejména dlouhodobá konzumace alkoholu se negativně na stavu mozku projevuje. Vlivem tíhy alkoholu dochází ke snížení objemu mozku, k různým metabolickým změnám a k podobným scénářům.  

Ani ryby nejsou vždy výhrou 

Domnívat se, že ryby jsou pokaždé sázkou na jistotu a že nám uškodit nijak nemohou je mylné. Jsou totiž ryby a ryby. Zatímco některé jsou našemu zdraví a zdraví mozku obecně ku prospěchu, jiné velkou měrou škodí. Mluvíme zejména o rybách s vysokým obsahem rtuti, k nimž patří například dravé ryby, jako jsou žraloci, mečouni nebo štiky či candáti. Nebezpečný je také bolen.  

Hana Sportová
Autor: Hana Sportová 385 článků
Jmenuji se Hana Sportová a jsem šéfredaktorkou magazínu Mluvime.cz, mám na starosti obsahovou strategii, koordinaci redaktorů a tvorbu obsahu.