Počet vražd v Česku dramaticky roste 

Počet vražd v Česku dramaticky roste
Počet vražd v Česku dramaticky roste

Soudy jsou v posledních měsících v daleko větším zapřažení než kdykoliv jindy. Z posledních statistik totiž vyplývá, že na českém území roste dramaticky počet vražd, za které si v případě odsouzení mohou jít pachatelé sednout do basy až na osmnáct či dvacet let. Od svých blízkých pak v takovém případě budou vídat pouze balík do vězení, případně kilový balík do vězení, ve kterém se bude nacházet něco málo k přežití.  

O 14 % více vražd  

Stejně jako prakticky všechno na světě, i počet vražd se samozřejmě eviduje a zjišťuje se, jak na tom aktuálně jsme. Z posledních statistik vyplývá, že v České republice za poslední rok vzrostl počet vražd o rovných 14 %, což je do jisté míry velmi znepokojivé. Jenom do konce dubna letošního roku policisté evidovali 54 vražedných případů, kdy nejvíce nebezpečným byl samotný duben.  

Za celý loňský rok se, pro takové menší srovnání, uskutečnilo rovných 105 vražd. V první třetině roku jsme tak byli na polovině toho loňského.  

Příčina nebyla okomentována 

I když tyto statistiky byly zveřejněny, samotní policisté nechtěli situaci nijak komentovat. Je to velká škdoa, protože by si lidé mohli sami udělat obrázek o tom, jak na tom s bezpečností v našem státě jsme. Je rozdíl mezi blázny pobíhajícími v obchodních centrech a mezi žárlivými milenci, kdy je vražda záležitostí „rodinného kruhu”.  

Co však policisté upřesnili bylo, že zhruba 35 evidovaných vražd bylo skutečně záležitostí nevydařených osobních vztahů. Bohužel mnohé z nich byly skutečně brutálními činy, za které si odsouzený půjde sednout i na zmiňovaných dvacet let.  

Nebráníme se zabíjet sobě vlastní 

Je velmi smutné, že roste počet případů, kdy lidé zabíjí své nejbližší. Stále více vrahů se nebojí vztáhnout ruku na své sourozence, případně rodiče. O to horší jejich čin ve své podstatě je. 

Hana Sportová
Autor: Hana Sportová 385 článků
Jmenuji se Hana Sportová a jsem šéfredaktorkou magazínu Mluvime.cz, mám na starosti obsahovou strategii, koordinaci redaktorů a tvorbu obsahu.