Jaký je recept na ratatouille?

recept na ratatouille
recept na ratatouille

Ratatouille proslavil animovaný film z roku 2007. Záhada receptu na Ratatouille, tohoto francouzského jídla, je ale stále záhadou – a proto si řekneme, jaké jsou možné varianty na Ratatouille a proč je toto jídlo tak dobré.

Recept Ratatouille podle surovin

  • 4 řezané cukety
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 řezané rajčata
  • 1 lžíci nakrájené čerstvé bazalky
  • 1 řezanou cibuli
  • 3 stroužky česneku
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/4 lžičky mletého pepře

Příprava jídla Ratatouille:

  1. V horkém oleji osmahněte cuketu na mírném ohni po dobu 8 minut. Přidejte rajčata, bazalku, cibuli a česnek a smažte jejich společně dalších 8 minut.
  2. Ochutnejte jídlo a posypte solí a pepřem podle chuti.
  3. Na talíři servírujte ratatouille ihned.

Recept ratatouille s příběhem:

Kdysi dávno, když babička byla ještě malá holčička, prožívala své největší dobrodružství v horské vesnici ležící v údolí blízko slavného francouzského města Nice. Ve vesnici to bylo kouzelné, každý den vyprávěla stará babička Maggie o svých dobrodružstvích. Jednou se jí podařilo objevit tajemství skvělého receptu na ratatouille, který od té doby zdědila po generace.

Vždycky, když babička Maggie vařila ratatouille (ratatuj), posbírala přesné množství ingrediencí. Nejdříve naložila 4 cukety do džbánu s horkou vodou a přidala 2 lžíce olivového oleje. Poté připravila 2 rajčata a jednu cibuli. Pak přidala 1 lžíci nakrájené čerstvé bazalky, 3 stroužky česneku, 1/2 lžičky soli a 1/4 lžičky mletý pepř.

Odměřila přísady a všechny ingredience smíchala dohromady v hrnci. Poté nechala jídlo pomalu vařit, aby jeho ingredience dostaly bohatou chuť. Když bylo jídlo hotové, servírovala ratatouille na stůl a chválila sebe i své publikum za perfektní chuťové zážitky.

Náhled ratatouille z výsledků obrázků na Google.com

Jaké jsou druhy receptu ratatouille?

  1. Tradiční francouzský recept na ratatouille: Tato varianta zahrnuje cibuli, rajčata, papriky, baklažány, cuketu a česnek smažené na olivovém oleji.
  2. Rychlý recept na ratatouille s luštěninami: Tento recept používá konzervované luštěniny, jako jsou červené fazole nebo kukuřice, stejně jako zeleninu.
  3. Grilovaná ratatouille: Zeleninu můžete grilovat, dokud není chutná, poté smíchat s nastrouhanou tvrdou sýrovou nebo parmezánovou omáčkou.
  4. Ratatouille se směsí koření: Místo syrové zeleniny můžete použít mix koření, jako je sladká paprika, skořice, bazalka, rozmarýn a tymián.
  5. Ratatouille z vakuově balené zeleniny: Použijte vakuově balené zeleninu a ušetříte spoustu času při vaření.
  6. Ratatouille z čerstvých surovin: Tento recept vyžaduje použití čerstvých surovin, jako jsou rajčata, cuketou, paprika a cibule.

Jaké jsou zdravé alternativy ratatouille?

  1. Cuketové Ratatouille: cuketa nakrájená na kostky s olivovým olejem, česnekem a čerstvou bazalkou.
  2. Quinoa Ratatouille: quinoa smíchaná s nakrájenou zeleninou, rajčaty, česnekem a kapary.
  3. Tempeh Ratatouille: tempeh nakrájený na kostky s nasekanou zeleninou, rajčaty a česnekem.
  4. Ovesná kaše s ratatouille: směs ovsa, zeleniny, rajčat, česneku a kapar.
  5. Rýžové Ratatouille: rýže smíchaná s nakrájenou zeleninou, rajčaty, česnekem a olivovým olejem.

V které zemi je ratatouille tradiční?

Ratatouille je tradiční v Jižní Francii a nejčastěji se jí v Paříži.

Další recepty

Avatar
Autor: Tomáš Výborný 113 článků
Redaktor Tomáš Výborný - věk 38 let. Copywriter na volné noze se specializací na aktuální články v multikategoriích jako bydlení, finance, zdraví a podnikání