Jak si vypěstovat vitamíny?

vitaminy
vitaminy

Vitamíny jsou velice důležité pro zdraví a vitalitu každého z nás. Jejich dostatek si můžete zajistit nejen pojídáním ovoce a zeleniny a nejrůznějších doplňků stravy z lékárny, nýbrž si je můžete sami vypěstovat. Vypěstujte si řeřichu, nechte si naklíčit pohanku, hýčkejte si doma houbu kombuchu a užijte si vaši přírodní lékárnu.

Řeřicha vám vyroste před očima!

Pro moderní dobu plnou stresu a shonu člověk mnohdy ani netuší, jak jednoduše lze žít v souladu s přírodou a dokud si to sám nevyzkouší, nejspíš to ani nepozná. Zářným příkladem toho je řeřicha. Tu si lze vypěstovat kdekoliv – pro kulinářské účely nejlépe v truhlíku za oknem. Řeřicha se řadí ke zdravým bylinkách, je nenároční na pěstování a obsahuje celou řadu vitamínů a minerálů, pro které se stává součástí zdravého jídelníčku. Nač dělat složitou večeři, když chutně a přitom zdravě lze povečeřet chléb s máslem a s nasekanou řeřichou? Pro svou specifickou štiplavou chuť, která se podobá chuti ředkviček je řeřicha oblíbenou součástí nejrůznějších salátů. Je zdravá a pro svou zelenou barvu může sloužit i jako častá ozdoba jídel.

Nechte si naklíčit pohanku a vylepšete její nutriční profil

Pohanka je sama o  sobě velmi výživná. Jako jedna z mála potravin obsahuje Rutin – tak zvaný vitamín P, který příznivě ovlivňuje cévní systém, významná je však i pro další řadu vitamínů a minerálů – vláknina, vitamíny skupiny B, vitamín E, draslík, fosfor, měď a další. Zajímavý však je fakt, že když necháte pohanku naklíčit, výrazně vylepšíte její nutriční profil. Klíčky jsou velmi zdravé a nejen teď na jaře mohou být chutným zpestřením vašeho jídelníčku. Při klíčení postupujte následovně. Pohanku zalijte vodou asi centimetr nad její povrch a nechejte ji tam alespoň půlhodinu. Potom vodu vylijte, misku se semínky přikryjte bavlněnou látkou a nechejte klíčit. Protože pohanka klíčí velmi rychle, již naklíčenou a tudíž vhodnou ke konzumaci ji budete mít na konci druhého dne. Velmi důležité je její časté proplachování (až 3x za den). Pak pohankové klíčky co nejrychleji zkonzumujte. Delším skladováním by se na nich mohla vytvořit plíseň.

Hýčkejte si doma houbu kombuchu

Kromě žampionů si doma můžete vypěstovat i  léčivou houbu z Asie – kombuchu. Hned na začátku vám musíme prozradit, že nejde o houbu jako takovou, nýbrž jen o několik druhů kvasinek, které mají zázračné účinky na zdraví a vyrobit si z nich můžete blahodárný nápoj. Abyste si tuto houbu mohli sami doma vypěstovat (respektive si z ní připravit zdravý nápoj), potřebujete kombuchovou kulturu, kterou seženete docela jednoduše v obchodech nebo přes internet, kvalitní sypaný černý čaj, cukr  a vodu. Pak už jen stačí uvařit čaj klasickou cestou, nechat jej vychladnout a následně přimíchat kombuchovou kulturu, která bude ve sladkém čaji pracovat asi 5-7 dní. Po této době je nápoj plný cenných vitamínů a enzymů hotový a připravený ke konzumaci. Právě s kombinací čaje, cukru a kyslíku je kombucha schopná vytvořit vitamíny, minerály a zdraví prospěšné látky, které činí tento netradiční nápoj tak výjimečný. Na zdraví!

Hana Sportová
Autor: Hana Sportová 385 článků
Jmenuji se Hana Sportová a jsem šéfredaktorkou magazínu Mluvime.cz, mám na starosti obsahovou strategii, koordinaci redaktorů a tvorbu obsahu.