Co musí splňovat nízkoenergetický dům? 

Co musí splňovat nízkoenergetický dům?
Co musí splňovat nízkoenergetický dům?

Nízkoenergetické a pasivní domy mají striktně dané, jakou energii můžeme protopit v závislosti na rozloze stavby. Pokud protopíme víc, jednoduše to není nízkoenergetická stavba, proto se nebojme obrátit na profesionály, kteří mají zkušenosti. Pro snížení nákladů na vytápění je totiž důležité se důsledně věnovat problematice tepelných mostů a minimalizovat místa v domě, kterými teplo uniká – už v návrhu!  

V létě horko, v zimě zima?  

Pokud máme vhodně ošetřené tepelné mosty v konstrukci domu, nejenže nám neuniká drahé teplo ven, ale navíc nedochází k přehřívání domu ani v letních měsících. U dřevostaveb, které jsou věrným zástupcem kategorie nízkoenergetických domů, se izolace také řeší, přestože samotné dřevo má daleko lepší tepelně-izolační vlastnosti než například cihly či beton.  

S šetrností k přírodě 

Zakládáte si na ekologické stopě? Dřevostavba by pro vás mohla být dobrou volbou. Mimo samotného dřeva, které je jako materiál v přírodě naprosto rozložitelné, se při izolaci dřevostaveb používají další k přírodě šetrné materiály jako sláma, seno, konopí či ovčí vlna. Jejich použití je korigováno požární ochranou, takže si můžete být jistí naprostou bezpečností. Stěny dřevostaveb díky svým vlastnostem mohou být tenčí než zděné, což ve skutečnosti zvětší prostor uvnitř domu až od 15 %. 

Na co si tedy dát pozor?

Rozhodli jste se, že chcete mít chytré bydlení. Gratulujeme! Nyní si pojďme zopakovat, na které parametry si dát pozor při návrzích a následné stavbě vašeho bydlení. Nebojte se na detaily zeptat vašeho architekta či konzultanta. Pro nízkou energetickou náročnost domu je třeba dobře rozmyslet: 

  • tepelně-izolační a zvukově-izolační parametry 
  • požární odolnost a zdravotní nezávadnost konstrukce 
  • materiál konstrukce 
  • materiál izolace 
  • odvětrávací systémy
Hana Sportová
Autor: Hana Sportová 385 článků
Jmenuji se Hana Sportová a jsem šéfredaktorkou magazínu Mluvime.cz, mám na starosti obsahovou strategii, koordinaci redaktorů a tvorbu obsahu.