Jak vyčistit kompletně celou koupelnu bez chemie?

Jak vyčistit kompletně celou koupelnu bez chemie?
Jak vyčistit kompletně celou koupelnu bez chemie?

Drhnutí koupelny nepatří k oblíbeným činnostem. A tak většinou saháme po chemických čističích všeho druhu v domnění, že nám trochu usnadní vynaloženou námahu. Přitom domácí čisticí prostředky fungují stejně dobře, a jako bonus potěší vaši peněženku, i naši planetu.

Zrcadlo

LED zrcadla v koupelně jsou každý den vystavována vlhkosti, výkyvům teplot a možná i poprskání zubní pastou. Nezaslouží si proto trochu péče? Stačit vám bude utěrka z mikrovlákna, voda a trocha citronové šťávy nebo vinného octa. Roztok nalijte do rozprašovače a použijte místo chemického čističe. Pozor jen na hrany zrcadla, ty by neměly přijít do styku s žádným čističem.

Umyvadlo, vana, sprchový kout

Na umyvadla můžete použít pastu z jedlé sody a octa. Pokud vám vadí octový zápach, přidejte pár kapek citrusového esenciálního oleje. Zatímco jedlá soda bělí, zatočí s vodním kamenem a odstraňuje pachy, ocet má skvělé čisticí a dezinfekční účinky. Pozor, pasta bude trochu šumět.

Sprchový kout a vanu můžete vyčistit stejně jako umyvadlo, případně si vyrobit roztok z jednoho dílu octa a dvou dílů vody. Nalijte ho do rozprašovače a po každém použití vanu či sprchový kout přestříkejte. Oplachovat není třeba. Sprchové hlavici jednou za čas ponořte do octového nálevu, který ji zbaví vodního kamene a usazenin.

Baterie

Vodovodní baterie stačí přetřít rozpůleným citronem a vyleštit dosucha, budou jako nové. Pokud si s nimi chcete dát trochu práce a zamezit opětovnému usazování vodních kapek na povrchu, přetřete je obyčejnou čajovou svíčkou a následně vosk rozleštěte.

Kachličky

Spáry mezi kachličkami spolehlivě vyčistí směs citronové šťávy a jedlé sody. Samotné kachličky zbavíte usazenin a vodního kamene pomocí hrnku jedlé sody, lžíce tekutého mýdla a čtvrt hrníčku peroxidu vodíku. Aplikujte směs na kachličky, nechte deset minut působit a následně vyleštěte.

Úklid vám půjde lépe od ruky, pokud si k němu pustíte oblíbenou hudbu. Zrcadla Artalo mohou být vybavená například Bluetooth reproduktorem, který snadno spárujete se svým mobilním telefonem.

Hana Sportová
Autor: Hana Sportová 385 článků
Jmenuji se Hana Sportová a jsem šéfredaktorkou magazínu Mluvime.cz, mám na starosti obsahovou strategii, koordinaci redaktorů a tvorbu obsahu.