O kolik je lepší okno trojsklo oproti dvojsklu?

O kolik je lepší okno trojsklo oproti dvojsklu?
O kolik je lepší okno trojsklo oproti dvojsklu?

Okno s trojsklem je oproti dvojsklu mnohem účinnější v tepelné a zvukové izolaci. Pokud bychom měli porovnat účinnost izolace, lze říci, že trojsklo zlepšuje izolační schopnosti o více než 50% oproti dvojsklu. To znamená, že teplo z interiéru domu nebude tak rychle unikat ven a chlad z venkovního prostředí nebude tak rychle pronikat dovnitř. Tento rozdíl se také projeví na nižších nákladech za vytápění, což je pro mnoho lidí velmi důležité.

Je lepší nové okna nebo zateplit strop?

Správnou odpovědí na tuto otázku je, že to záleží na konkrétní situaci a potřebách domu a jeho obyvatel.

Pokud je strop nedostatečně zateplený a dochází k velkým tepelným ztrátám, zateplení stropu může být priorita. V takovém případě může být zateplení stropu lepší volbou, než investovat do nových oken.

Na druhé straně, pokud jsou okna zastaralá, praskají, nezadržují teplo nebo nevyhovují současným bezpečnostním standardům, mohou být nová okna nezbytná.

Ideální je provést energetickou audit domu a zvážit prioritní opatření pro dosažení co nejlepší energetické účinnosti. Někdy totiž není problém v zateplení, ale třeba tím, že využíváte elektrický kotel a mnohem více užitku přinese pořízení tepelného čerpadla.

Používá se na rodinné domy čtyřsklo?

Čtyřsklo, také známé jako čtyřvrstvé zasklení, je technologie, která se používá k vylepšení izolace a energetické efektivity oken. Každá skleněná vrstva je oddělena vzduchovou nebo plynnou mezerou, což snižuje přenos tepla a zlepšuje izolační vlastnosti okna.

Použití čtyřskla na rodinné domy závisí na několika faktorech:

  • Klima: V extrémně chladných klimatických podmínkách může čtyřsklo poskytnout významné úspory energie tím, že zlepší izolační vlastnosti oken a sníží únik tepla.
  • Náklady: Čtyřsklo je dražší než dvojsklo nebo trojsklo. Při rozhodování o použití čtyřskla je tedy důležité zvážit náklady na pořízení a instalaci v porovnání s očekávanými úsporami energie a nákladů na vytápění.
  • Estetika a design: Čtyřsklo je tlustší než dvojsklo nebo trojsklo, což může ovlivnit vzhled a design oken.
  • Energetická efektivita: Pokud je cílem domu dosáhnout vysokého standardu energetické efektivity, jako je například pasivní dům, může být čtyřsklo vhodnou volbou.
  • Regulace a požadavky: V některých jurisdikcích mohou být určité požadavky na energetickou efektivitu oken, které mohou ovlivnit rozhodnutí o použití čtyřskla.
Hana Sportová
Autor: Hana Sportová 385 článků
Jmenuji se Hana Sportová a jsem šéfredaktorkou magazínu Mluvime.cz, mám na starosti obsahovou strategii, koordinaci redaktorů a tvorbu obsahu.