Jak správně skladovat sezónní pneumatiky

Jak správně skladovat sezónní pneumatiky
Jak správně skladovat sezónní pneumatiky

Skladování sezónních pneumatik je důležitým krokem, který může výrazně ovlivnit jejich životnost a výkon. Nesprávné skladování může vést k deformacím, prasklinám a ztrátě pružnosti pneumatik, což následně ovlivňuje vaši bezpečnost na silnici. V tomto článku vám přinášíme několik praktických tipů, jak správně skladovat sezónní pneumatiky, aby vám sloužily co nejdéle.

Tip: Při výměně pneumatik si nechte raději i dokonale umýt pneu, kde na to mají v pneuservise profesionální myčky na kola. Čistá kola bez nečistot a soli lépe odolávají stárnutí a poškození během skladování.

Příprava pneumatik na skladování

  • Čištění: Před uskladněním důkladně očistěte pneumatiky. Odstraňte veškeré nečistoty, kamínky a zbytky silničních chemikálií. Použijte vodu a jemný čisticí prostředek, vyhněte se agresivním chemikáliím, které by mohly poškodit gumový povrch.
  • Kontrola poškození: Zkontrolujte pneumatiky, zda nemají viditelné poškození, jako jsou praskliny, řezy nebo nerovnoměrné opotřebení. Pokud zjistíte jakékoliv poškození, zvažte jejich opravu nebo výměnu před uskladněním.
  • Označení: Pokud skladujete pneumatiky s ráfky, označte jejich pozici na vozidle (přední levá, zadní pravá atd.). Tím zajistíte, že je při dalším použití namontujete na správné místo, což pomáhá rovnoměrnému opotřebení.

Správné skladovací podmínky

  • Sucho a chlad: Pneumatiky skladujte na suchém a chladném místě, kde nejsou vystaveny přímému slunečnímu světlu. UV záření a teplo mohou urychlit stárnutí gumy. Ideální teplota pro skladování je mezi 10 a 15 °C.
  • Vlhkost: Vyhněte se místům s vysokou vlhkostí, která by mohla způsobit tvorbu plísní a zhoršit kvalitu gumy. Pokud skladujete pneumatiky v garáži nebo sklepě, ujistěte se, že jsou dobře větrané.
  • Chemické látky: Zamezte kontaktu pneumatik s chemikáliemi, oleji, rozpouštědly a jinými látkami, které by mohly narušit jejich strukturu.

Metody skladování

  • S ráfky: Pokud skladujete pneumatiky s ráfky, zavěste je nebo je uložte naležato na sebe. Vyhněte se stohování více než čtyř pneumatik, aby nedošlo k deformaci spodních pneumatik. Ideální je také otočit je občas, aby se tlak rovnoměrně rozložil.
  • Bez ráfků: Pneumatiky bez ráfků skladujte ve svislé poloze. Pravidelně je otáčejte, aby se zabránilo deformaci. Pokud je to možné, používejte speciální stojany na pneumatiky, které zajistí jejich stabilitu a správnou polohu.

Další doporučení

  • Ochranné obaly: Pro ochranu před prachem, vlhkostí a světlem použijte ochranné obaly nebo speciální pytle na pneumatiky. Tyto obaly udržují pneumatiky v čistotě a minimalizují riziko poškození.
  • Pravidelná kontrola: I během skladování pravidelně kontrolujte stav pneumatik. Zkontrolujte, zda nedošlo k žádnému poškození, prasklinám nebo deformacím. Včasná identifikace problémů vám umožní přijmout potřebná opatření a zajistit, že pneumatiky budou v dobrém stavu připraveny na další sezónu.
  • Profesionální skladování: Pokud nemáte vhodné podmínky pro skladování pneumatik doma, zvažte využití profesionálních služeb pneuservisu. Mnoho pneuservisů nabízí skladování pneumatik ve správných podmínkách, což může být pohodlné a bezpečné řešení.

Výhody správného skladování

  • Dlouhá životnost: Správně skladované pneumatiky si udrží své vlastnosti po delší dobu, což zvyšuje jejich životnost. Tím šetříte peníze za časté nákupy nových pneumatik.
  • Optimální výkon: Pneumatiky, které jsou správně skladovány, si udržují svou pružnost a pevnost, což zajišťuje jejich optimální výkon na silnici. To znamená lepší přilnavost, kratší brzdnou dráhu a celkově bezpečnější jízdu.
  • Ekonomické výhody: Kromě úspory peněz za nové pneumatiky vám správné skladování pomůže ušetřit i na provozních nákladech. Pneumatiky v dobrém stavu mají nižší valivý odpor, což znamená nižší spotřebu paliva.

Správné skladování sezónních pneumatik je nezbytné pro zajištění jejich dlouhé životnosti a optimálního výkonu. Dodržováním výše uvedených doporučení můžete zajistit, že vaše pneumatiky budou vždy připraveny na další sezónu a poskytnou vám bezpečnou a pohodlnou jízdu. Investice do správného skladování se vám vrátí v podobě delší životnosti pneumatik, lepšího výkonu na silnici a nižších nákladů na jejich údržbu a výměnu.

Hana Sportová
Autor: Hana Sportová 385 článků
Jmenuji se Hana Sportová a jsem šéfredaktorkou magazínu Mluvime.cz, mám na starosti obsahovou strategii, koordinaci redaktorů a tvorbu obsahu.