Proč by měla být kurkuma součástí většiny jídel?

Kurkuma součást jídel
Kurkuma součást jídel

Zdravé stravování by měl podporovat každý, každý člověk by se měl zdravě stravovat. V současné době jsme denně lákáni rychlým občerstvením, které nás svádí a nabádá k tomu, abychom si dali hranolky a hamburger s medovou omáčkou. Vždy však takovému pokušení odolejte, potom na sebe budete moct být pyšní. Raději si doma něco uvařte s kurkumou, která má mnohé pozitivní účinky na lidské zdraví. V čem či jak nám pomáhá?

Existuje jenom málo koření, o nichž bychom mohli říct, že jsou zdravá. Kurkuma je jednou z mála. Říká se o ní, že je to hotový zázrak v kuchyni, který má zlatavou podobu a který má specifickou, pepřovou vůni. Co se týče chuti, ta je ostrá a dobře zapamatovatelná. Dnes se kurkuma přidává do takřka každého jídla, které vaříme. Nejlépe chutná s kuřecím masem, ale přidává se i na vepřovou krkovičku.

Nemůžeme se divit tomu, že ji tak hojně využíváme v kuchyni. Vždyť její účinky jsou doslova fenomenální a zázračné. Pojďme si říct, jak nám vlastně pomáhá.

Ochraňuje naše játra

Kurkuma je přírodním antioxidantem, který podporuje naše trávení. Vyrábí dostatek žluči, která je potřebná právě pro naše bezproblémové trávení. Kurkuma je ideálním pomocníkem při detoxikaci jater. Pokud ji budeme dostatečně konzumovat, předejdeme onemocnění jater, což je onemocnění, které je poměrně závažné a nebezpečné. Kurkuma dokáže odstranit toxiny z našeho těla, dokáže zlepšit krevní oběh a navíc podporuje zdraví našich jater.

Léčí naše rány

Kromě toho je to taky dezinfekce, tudíž by se dalo říct, že léčí naše rány. Pokud vás trápí popálenina, stačí, když ji posypete kurkumou. Urychlí se tak proces celého hojení a spálenina nezanechá nepříjemné a viditelné jizvičky. Dokonce pomáhá opravit poškozenou kůži, proto se využívá při léčbě zánětlivých onemocnění kůže.

Prospívá našemu imunitnímu systému

Jestli potřebujete podpořit váš imunitní systém, jestli se chcete vyhýbat zákeřným onemocněním, ideálním pomocníkem je právě kurkuma, která dokáže stimulovat imunitní systém organismu. Je antibakteriální a navíc antivirová, tudíž do našeho těla nepouští žádné viry a bakterie, které na nás číhají na každém rohu.

Hana Sportová
Autor: Hana Sportová 385 článků
Jmenuji se Hana Sportová a jsem šéfredaktorkou magazínu Mluvime.cz, mám na starosti obsahovou strategii, koordinaci redaktorů a tvorbu obsahu.