Jak rychle a efektivně vyčistit lednici

Efektivní čištění lednice
Efektivní čištění lednice

Lednička je součástí naprosto každé kuchyně a rozhodně bychom na ni měli dbát. Pokud svou ledničku neudržujete, může se stát, že vám zanedlouho vypoví službu, a to rozhodně není nic příjemného. Koupě nové ledničky dnes není zrovna levná záležitost, proto se perfektně starejte o tu svou, která vám díky pravidelnému čištění mnohem déle vydrží.

Lednička není spotřebič jako každý jiný. Je to mnohem prostornější a také mnohem důležitější než například rychlovarná konvice nebo mikrovlnka. I zde však platí, že ji musíte pravidelně čistit, protože pokud ji nečistíte, může se stát, že vám vypoví službu rychleji, než předpokládáte.

V současné době si mnoho lidí neví rady, jak na takové čištění lednice jít. S tím vám však poradíme. Přinášíme vám podrobný návod toho, jak svou ledničku vyčistit rychle a efektivně.

Nejdůležitější je příprava lednice

Ze všeho nejdříve si potřebujete ledničku připravit. Je nutné všechny potraviny z ledničky vytáhnout, dále je nutné všechny poličky i šuplíky z ledničky odstranit (ty se umývají samostatně mimo lednici). Teprve pak můžete začít umývat.

Nejdříve se začíná od stěn, kdy odstraníte mastnotu s pomocí mýdlové vody. Až po odstranění mastnoty může dojít k dezinfekci, která se provádí buď typickým dezinfekčním prostředkem nebo octovou vodou, kterou lze mimochodem použít i jako ochranu před zápachem z lednice.

Pozor si dejte zejména na umývání těsnění dveří. Je nutné nejdříve usazeniny odstranit za pomocí kartáčku, teprve poté potřete těsnění olejem nebo vazelínou, které zamezí praskání těsnění.

Jak zamezit zápachu z lednice

Velkým problémem bývá zápach z lednice. V současné době se používají zejména pohlcovače zápachu, ale pokud chcete použít přírodní variantu, sáhněte po zmiňované octové vodě, kterou si nachystáte do misky v lednici, nebo můžete sáhnout po vanilkovém cukru, rozpůleném jablku nebo po citronu či mleté kávě.

Hana Sportová
Autor: Hana Sportová 385 článků
Jmenuji se Hana Sportová a jsem šéfredaktorkou magazínu Mluvime.cz, mám na starosti obsahovou strategii, koordinaci redaktorů a tvorbu obsahu.