Uvadá vám dracena? Poradíme, jak ji zachránit

Pěstování draceny
Pěstování draceny

S pokojovými květinami je to někdy velice těžké. Patří sice do našich domácností a zdobí nám interiéry, ale ve skutečnosti to s nimi není zrovna žádný med. Mnozí lidé si kupují stálezelené rostliny v domnění, že je s nimi pořízení naprosto jednoduché a že jsou nenáročné na údržbu, ale opak je pravdou. I stálezelené rostliny mají své dny, během kterých uvadají, a jejich majitel neví, co s nimi dělat. Zejména draceny, krásné, střapaté a vysoké rostliny, jsou na péči krapet náročnější, i když se právě o nich povídá, že jsou nenáročné. Můžou začít uvadat, většinou je to díky chybám jejich majitelů, ale naštěstí je lze spasit. Jak?

Majitelé dracen dělají mnoho chyb při jejich pěstování. Dracena je poměrně náročná kytička, kterou sice chce mít každý ve svém pokoji, ale ne každý jí dokáže dát to, co potřebuje. Dracena, pokud se přelije nebo pokud naopak zalévaná není, začne žloutnout a listy začnou uvadat. Stejně tak se s ní začnou dít věci, pokud jste ji aktuálně přesadili a ona si zatím nezvykla na svou novou půdu. Draceny jsou náchylné i na vzduch kolem sebe. I tehdy, kdy je vzduch nepříjemný a nečistý, může uvadat.

Naštěstí její uvadání lze zastavit a lze ji přimět k tomu, aby zase krásně rostla. A my vám poradíme, jak na to.

TIP: Jak pěstovat dracenu

Na jakém místě ji máte?

Dracena potřebuje dostatek světla. Nemá ráda přímé sluneční světlo, ale na druhou stranu nemá ráda ani stinné místo či konkrétně rohy místností domu. Raději ji dejte na místo světlé, kde na ni dosáhne denní světlo, kde však nebude pálená slunečními paprsky.

Takové místo by však mělo být i dobře větrané. Jestli ji necháte v ložnici, v níž se během noci nevětrá, začne protestovat a vadnout. Stejně tak jí vadí i průvan, který bývá nejčastěji u oken.

Nezalévejte ji

Když jí začnou listy žloutnout a víte, že jste ji nedávno zalévali, nechte ji i čtrnáct dní bez vody. Ona během dnů vstřebá všechnu vodu ze své půdy, ztotožní se s ní a následně ocení, když ji po delší době zalijete.

Hana Sportová
Autor: Hana Sportová 385 článků
Jmenuji se Hana Sportová a jsem šéfredaktorkou magazínu Mluvime.cz, mám na starosti obsahovou strategii, koordinaci redaktorů a tvorbu obsahu.