Na jaře dejte do bytu květiny, pomohou i čistit od toxinů

Na jaře dejte do bytu květiny
Na jaře dejte do bytu květiny

Na jaře zahrňte svůj byt květinami. Budou pastvou pro oko a zlepší vám náladu. Zmizí i nečistoty a toxiny, které běžně zamořují útulné byty a rodinné domy. Vsaďte na ty květiny, které nejen dobře vypadají, ale také vyčistí vaše příbytky. Zkuste se zbavit látek jako je benzen, formaldehyd a čpavek. To jsou pouze některé ze škodlivých látek, které velmi často zamořují naše domácí ovzduší. Mohou způsobovat zejména bolesti hlavy, také kašel, rýmu a pak i mnohem vážnější zdravotní komplikace. Pročistit vzduch lze s květinami úplně jednoduše. Podívejme se na ty, které jsou nejefektivnější v ničení toxinů.

Krása a prospěšnost květin

Pokojové rostliny a květiny jsou součástí mnoha našich domovů. Některé rostliny jsou velkými pomocníky a dokonce nám pomáhají z neutralizovat účinky syndromu nezdravých budov, o kterém se často píše. Vesmírná americká agentura NASA přišla s touto filozofií, kterou odstartovala ve své studii před 25 lety. S jakými toxiny se nejčastěji v našich domovech setkáváme? Jde asi o formaldehyd, který se nejvíce vyskytuje v papírových sáčcích, papírových ubrouscích a utěrkách. Způsobuje jemné šimrání v nose a v krku. Zkuste Ledviník ztepilý neboli Nephrolepis exaltata. Dále pak Zelenec neboli Clorophytum comosum a Aglaonemu modestum. Dále se hodí Palma horská neboli Chamaedorea seifrizii. Poslouží nám Chrizanthemum morifolium, tedy Chryzantéma, Ficus benjamina, Epipremnum aureum neboli Šplhavník a Anthurium andreanum neboli Toulitku.

Nebezpečné látky

Další toxin je benzen, který se nejčastěji používá k výrobě plastu a prášků. Vyskytuje se nejčastěji v cigaretovém dýmu a v nábytkovém vosku. Dráždí naše oči a zvyšuje bolesti hlavy a dále pak srdeční potíže. Zapomenout nesmíme ani na xylen, který se nejčastěji vyskytuje v obrazech a kresbách, v tisku, tabákovém kouři a kožených produktech. Krátkodobě nám způsobuje bolest hlavy, podráždění v našem krku a mírnou nevolnost. Amoniak je součástí některých čističů používaných na okna a vosků na podlahy. Díky němu více kašleme. Trichlorethylen je chlorovaný uhlovodík, který se běžně používá ve formě průmyslového rozpouštědla. Nachází se v tiskařské barvě, odstraňovačích barvy a také lacích. Jako další rostliny se hodí Bambusová palma, tedy Rhapis excelsa, Gerbera jamesonii, Draceaena fragrans, Břečtan popínavý neboli Hedera Helix a Tchynin jazyk, tedy Sansevieria trifasciata.

Avatar
Autor: Tomáš Výborný 113 článků
Redaktor Tomáš Výborný - věk 38 let. Copywriter na volné noze se specializací na aktuální články v multikategoriích jako bydlení, finance, zdraví a podnikání