Jak do lázní na pojišťovnu?

Bolí vás nohy, klouby, trápí vás zažívání nebo jiné potíže a přemýšlíte o tom, zda by vám neulevil pobyt v lázních? Jenže kde na něj vzít peníze? Nejde vůbec o levnou záležitost. Víte ale, že v některých případech vám lázně může zaplatit pojišťovna?

Jak do lázní na pojišťovnu

Lázeňskou péči dělíme do tří skupin podle toho, jak se na ní podílí zdravotní pojišťovna.

  • Komplexní lázeňská péče
  • Příspěvková lázeňská péče
  • Pobyt pro samoplátce

V prvním případě vše hradí zdravotní pojišťovna, ve druhém hradí jen vyšetření a léčbu. Ubytování, stravování a lázeňskou péči si pacient hradí sám.

Víte, že při komplexní lázeňské péči si na pobyt v lázních neberete dovolenou? Lékař vám na tuto dobu vystaví neschopenku.

Kdo rozhodne o tom, na jakou lázeňskou péči máte nárok?

O lázeňské péči rozhoduje na doporučení odborného lékaře váš praktický lékař, případně ošetřující lékař při hospitalizaci. V návrhu na lázně uvede podle indikačního seznamu pro lázeňskou péči, zda máte nárok na komplexní nebo příspěvkovou léčbu a doporučí místo, kde byste léčbu měli absolvovat.

Následuje posouzení revizním lékařem. Ten rozhodne, zda jsou splněny všechny podmínky nároku na lázně a zda pobytu nebrání žádné kontraindikace. Může také v některých případech změnit navrhovanou komplexní léčbu na příspěvkovou.

Náš tip: Víte, které lázně se zaměřují na široké spektrum nemocí? Nachází se v západních Čechách, vyvěrají tam studené uhličité kyselky o teplotě 8-10°C a jsou nejmladší z proslulého západočeského lázeňského trojúhelníku. Jsou to Mariánské Lázně, jejichž dominantou je zpívající fontána.

Avatar
Autor: Tomáš Výborný 113 článků
Redaktor Tomáš Výborný - věk 38 let. Copywriter na volné noze se specializací na aktuální články v multikategoriích jako bydlení, finance, zdraví a podnikání