Chorvatsko je domovinou rybích a masitých specialit. K masitým specialitám kromě různých čevapů patří i dušené hovězí pašticada nebo drůbeží žgvacet. Ochutnat zde také můžete mnoho výborných nápojů, jako je višňový likér maraskino, různé pálenky a vína z Pelješace. Podíváme se, co všechno stojí v chorvatské kuchyni za ochutnání. Hojnost velmi dobře popisuje stolování většiny přímořských států. Čerstvé ryby, na slunci zrající zelenina plné chuti, mnoho delikates z vepřového masa a silná černá káva připravená v džezvě. To všechno jsou pokrmy typické regionu, jakým je Chorvatsko. Mezi plody, které jsou pro Středoevropany velmi exotické, patří v Chorvatsku hlavně fíky.
Nejen fíky a víno
Nejúžasnější jsou sladké a čerstvé fíky, jen tak utržené přímo ze stromu nebo zakoupené na zdejším trhu. Za nejchutnější je zde považována odrůda zamorčica. Kolem pobřeží se poptejte po nepečeném dezertu zvaném smokvenjak a nezapomeňte jej ochutnat. Kromě sušených fíků se do něj dávají ještě mandle a hroznová pálenka rakija. Pokud budete na ostrově Vis, žádejte variantu dezertu pod jménem viški hib. V okolí Šibeniku ochutnejte slaný soparnjak naplněný fíky, mangoldem a olivami. V Dalmácii určitě kontrolujte typický koláč s náplní z mletých fíků. Z vína ochutnejte dalmácký prošek, červený kabernet z Istrie, babic z Primoštenu a kaštelet z Hvaru. Často se zde pije i bevanda, tedy červené víno s vodou, nebo bílé s minerálkou pod názvem gemiš.
Tradiční chorvatské jídlo
Kromě vína ochutnejte nápoj loza nebo lozovačka, což je pálenka z vína. Domácí je hrubší než grappy z Itálie, výborné jsou jako digestiv. Jinde se zase pije rakija. Vyhlášený likér maraskino se dělá z dalmácké odrůdy višní maraska. K pestrému chorvatskému tradičnímu jídelníčku neodmyslitelně patří čerstvě vylovené ryby a mořské plody a zeleninové saláty. Z dostatku slunce mají intenzivní chuť a můžete do nich doplnit i různé čerstvé sýry, jako ovčí, kozí i kravské. Skutečnou mléčnou specialitou je sýr z ostrova Pag. Vyhlášené pažské sýry z mlékárny Gligora opakovaně bodují i na světových sýrařských soutěžích. Ovčí mléko je zde intenzivně voňavé díky bylinkám, na kterých se stáda pasou.