Pokud se rozhodnete začít se zdravě stravovat, pak byste měli sáhnout po zdravých surovinách, které se stanou součástí vašich domácností. Můžete si sice nakoupit řadu ovoce a zeleniny nebo luštěniny či ryby, ale pokud nevyměníte ty nejzákladnější suroviny ve vaší kuchyni, nikdy zdravě jíst nezačnete. Vyměnit byst rozhodně neměli zapomenout klasickou mouku, dále také másla či například cukr. Jenže rafinovaný cukr je velice těžké něčím nahradit.
Rafinovaný cukr je náš univerzální vynález, který nás však mnohdy stojí zdraví. V poslední době se snažíme díky oblíbenosti zdravého stravování doslova vyřadit rafinovaný cukr z našeho jídelníčku, ale na druhou stranu ne vždy se nám to perfektně podaří.
Tou první náhražkou, kterou si vybavíme při výměně rafinovaného cukru, je rozhodne třtinový cukr. Ten už běžně najdeme na pultech obchodů. Je to mnohem lepší varianta, než abyste si museli do buchet či do čaje přidávat zlo jménem rafinovaný cukr. Ovšem existuje tu ještě jedna varianta, jak skvěle cukr nahradit.
Stévie je až 300x sladší než cukr!
Ta náhražka se jmenuje stévie sladká. Je to krásná, stálezelená rostlinka, kterou si lidé velice často pletou s mátou. Rozdíl je hlavně v chuti a také ve vůni těchto rostlin. Pozitivní je, že si můžete stévii sladkou koupit třeba v květináči a můžete si tak ozdobit váš parapet právě jí. Rozhodně by tato rostlinka neměla chybět ve vaší bylinkové zahrádce.
Nicméně dá se koupit také v balení v obchodech. Najdete ji i v lékárnách, kde je obsažena často v doplňcích stravy nebo ve zdravých, bez cukerných sladkostech.
Proč právě stévie?
Stévie je podle všeho nejzdravější náhražkou rafinovaného cukru. Nemusíte s ní sladit tolik, jak jste běžně zvyklí, protože stévie je až 300x sladší než cukr. Je to skvělé, protože tak se můžete lehce odnaučit slazení vůbec. Stévie sladká navíc prospívá našemu zdraví tak, že dodává do těla tělu prospěšné látky.