Obsah
Nejenže jsou zdravé na srdce, ale pistácie a další druhy ořechů mají mnohem více výhod. Sportovci se stále více spoléhají na rostlinné zdroje bílkovin a za účelem tzv. vyvažování stravy. Existuje mnoho zdrojů bílkovin rostlinného původu a jsou v komplexní stravě spolu se zdravými tuky zastoupeny poměrně bohatě. K dispozici je několik, již dlouho uložených, ale málo využívaných studií o jejich benefitech pro naše tělo. Co si o tom myslí vědci, se dočtete právě zde.
Pistácie mohou pomoci v redukční dietě
Před několika lety vyšla studie, ve které bylo zmíněno něco jako „pistáciové pravidlo“. Bylo díky tvrdým skořápkám, které působí jako „překážka“ zkonzumují o 18% méně kalorií, než ti, kteří si kupují jen vyloupaná jádra. Takže radíme – kupujte si vždy celé ořechy se skořápkou a dopřejte si tu práci s jejich vyloupáváním.
Pistácie a mandle pomáhají udržet střeva v dobrém stavu
Před několika lety navrhla jedna výzkumná studie, uveřejněná v British Journal of Nutrition, pravidelnou konzumaci pistácií nebo mandlí k cílené ochraně a udržení správného, tzv. probiotického prostředí ve střevech. Účastníci studie konzumovali každý den 100g mandlí nebo pistácií (ve dvou porcích za den) a ukázalo se, že u nich došlo ke zvýšení bakteriální tvorby ochranné kyseliny máselné, potenciálně prospěšné při prevenci rakoviny tlustého střeva. Ta dodává střevním buňkám energii a podporuje jejich zdravou funkci.
Ořechy vás udrží déle nasycené
Bez ohledu na to, zda se připravujete na soutěž, na důležité focení, nebo chcete i bez oblečení vypadat lépe, jezte pravidelně pistácie nebo jiné ořechy. Hodí se jako rozumná svačinka, která podpoří redukci tuku v pase. Pistácie i ostatní ořechy obsahují zdravé nenasycené tuky spolu s bílkovinami a vlákninou, která vás zasytí na delší dobu.